De dood van Murat Idrissi
Titelbeschrijving
Tommy Wieringa, De dood van Murat Idrissi. Uitgeverij Hollands Diep. Amsterdam 2017. (Druk: 1 maart 2017)
Inhoud (samenvatting)
De moeder van Murat wilde dat hij ging vluchten en dat hij een nieuw leven ging opbouwen, z’n moeder wilde ook geld betalen daarvoor, Saleh wilde hem wel helpen en stelde hem voor aan die Nederlands Marokkaanse meiden, zij wilde hem wel mee smokkelen naar Nederland. Dan onderweg op de boot komen ze er achter dat Murat is gestikt in de auto (kofferbak). Ze komen gelukkig wel langs de douane en worden niet gepakt. Onderweg overnachten ze ergens in een hotel, daar zijn nog een aantal jongens bij. Ilham probeert die nacht het lijk ergens te dumpen in een weiland, maar dat lukt niet omdat ze niet sterk genoeg was en omdat de stank van het lijk ondragelijk was. De volgende dag gingen ze weer verder rijden, Thouraya had toen nog een portemonnee gestolen van een van die jongens waarmee ze in het hotel zaten. Ze hadden toen ze aan het rijden waren de portemonnee met alles uit het raam gegooid, behalve dan wat geld en de creditcard. Onderweg later vinden ze nog ergens een afgelegen plek waar ze het lijk toen hebben gedumpt. Verder gaat het verhaal eigenlijk niet. Je hoort eigenlijk nooit hoe ze in Nederland terug komen, wat ik zelf er jammer vond. Het was een open einde waar ik eigenlijk ook helemaal niet mee kon.
Verhaal analyse
Titelverklaring:
De titel 'De dood van Murat Idrissi' is makkelijk te verklaren. Het verhaal gaat namelijk letterlijk over dat Murat dood gaat.
Motto:
Ik heb geen motto kunnen vinden in dit boek.
Thema:
Het grootste thema's zijn de dood en vluchtelingen. In het verhaal gaat Murat Idrissi dood er ze proberen heel de reis het lichaam te verbergen en kwijt te raken. Murat was een vluchteling die probeerde vanuit Marokko naar Nederland te komen om zo een beter leven te krijgen. Echter loopt dit niet goed af omdat Murat dus dood gaat en de meiden heel de reis terug naar huis met een lijk in de achterbak zitten.
Tijd en Ruimte:
Het verhaal is chronologisch geschreven en er is een continue vertelwijze.
Het verhaal speelt zich in het begin af in Marokko, Rabat daarna gaan ze op de boot richting Nederland. Onderweg komen ze langs Spanje waar ze het lichaam achterlaten. Er wordt echter niet duidelijk gezegd wanneer het verhaal zich afspeelt.
Vertelinstantie:
Het boek wordt vertelt in het perspectief van Ilham. Het is een continue vertelwijze. Ilham vertelt in de zij-vorm dus het is een personale vertelster.
Personages
Ilham - Hoofdpersoon van het boek. Het is in haar perspectief vertelt. Ilham is een Nederlands-Marokkaans meisje wat eigenlijk heel erg beïnvloedbaar is omdat ze dus uiteindelijk mee instemde om Murat mee te nemen. Ilham werkt bij een Callcenter.
Thouraya - Thouraya was een ook een Nederlands-Marokkaans meisje die op haar 16e weggelopen was van huis. Ze was een impulsief meisje en had zeker een eigen wil.
Saleh - Saleh was de jongen die Ilham en Thouraya had overgehaald om Murat mee te smokkelen, maar toen hij erachter kwam dat Murat dood was, was hij gelijk weg. Saleh was een rijke jongen en ik vermoed dat hij zijn geld verdienden door illegale zaken zoals het smokkelen van vluchtelingen.
Murat - Murat is de Marokkaanse jongen die graag een leven wilde opbouwen in Nederland. Hij is tijdens de reis naar Nederland overleden.
Eindoordeel
Ik vond het een fijn boek om te lezen. Het boek was makkelijk geschreven en goed te volgen. Ik vond het onderwerp ook heel erg interessant omdat ik zulke dingen niet in het dagelijks leven meemaakt, maar dat zou ik ook zeker niet willen. Het boek was ook wel een beetje spannend omdat ze van het lijk af moesten komen. Aan het einde van het boek zat ik nog wel met een paar vragen hoe het afgelopen zou zijn met Ilham en Thouraya. Ik raad het boek zeker aan.
Keuzeopdracht
Ik ga een interview doen samen met Denise Bogers omdat zij dit boek ook heeft gelezen.
Wat was je eerste indruk na het lezen van het boek?
Ik vond het een leuk en indrukwekkend boek om te lezen met een heftig onderwerp. Het is goed dat er aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp. Ik vind dat het boek makkelijk en fijn geschreven is.
Welk karakter vond je het leukst en waarom?
Ik vond het karater van Ilham het leukst omdat ik mezelf goed in haar kan vinden. Ik blijf ook wat liever op de achtergrond.
Welk karakter vond je het minst leuk en waarom?
Ik vond het karater van thouraya en saleh het minst leuk. Thouraya maakte alle beslissingen en is erg aanwezig. Saleh die kwam heel erg over als een loverboy en heel onbetrouwbaar. Ik vind zulke mensen niet zo leuk.
Welke emoties kreeg je door het lezen van het boek?
Ik vind het erg dat er mensen zijn die op zoek zijn naar geluk en een beter leven en die het dan wagen om de oversteek te maken terwijl ze de consequenties weten. Ik ben blij dat ik zelf in Nederland woon en een fijn leven heb. Er kwam dus een beetje verdriet naar boven.
Herken je uitspraken of voelde je je betrokken bij bepaalde gebeurtenissen?
Ik kan me niet zo goed vinden in het boek omdat ik zelf niet zo'n situatie heb meegemaakt. Wel heb ik medelijden met emigranten die dit hebben meegemaakt.
Waarom heb je gekozen om dit boek te lezen?
Ik had het boek al eerder gelezen voor mijn mondeling op mavo en ik vond het toen al een leuk boek dus vandaar heb ik voor de Dood van Murat gekozen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb